Pazartesi – Cuma : 09:00 – 18:00
E-Posta: bursadilseskonusma@gmail.com
Telefon: 0536 771 11 16
E-Posta: Bursa/Nilüfer
Zihinsel engel mental retardasyon, kişinin zihinsel işlevlerini yerine getirme konusunda ortalamanın altında kalması ile ifade edilebilecek bir rahatsızlıktır. Zihinsel işlevlerin ortalamanın altında kalması durumuna uyumsal davranışlarda yetersizlik de eşlik etmektedir. Zihinsel işlevlerin seviyesi, aşağıdaki unsurlardan oluşan zeka testleri ile tespit edilmektedir.
İşitme Engelli Destek Eğitim Planı, işitme engeline sahip olan bireylerin eğitim-öğretim faaliyetlerini kapsayan plan olarak karşımıza çıkmaktadır. İşitme ve konuşma sıkıntısı yaşayan ve bu nedenden ötürü çevresindeki insanlarla istedikleri gibi iletişim kuramayan işitme engelli bireyler, diğer bireylerden farklı bir program kapsamında eğitim görmek durumundadır. Özellikle işitme engelli çocukların gelişim sıkıntısı yaşamaması için bu özel programlar çerçevesinde eğitim görmeleri gerekmektedir.
Kişinin konuşmasının akışı, ritmi, ses birimlerinin çıkarılışı, anlatımda bozukluk olması dil ve konuşma güçlüğü olarak adlandırılmaktadır. Pek çok nedene sahip olan bu sorun, bireyin normal bir iletişim içerisinde olmasını engellemekte, bu durumun birey üzerinde çeşitli psikolojik etkileri bulunmaktadır. Dil ve konuşma bozukluklarının alt başlıkları oldukça fazladır.
Yaygın Gelişimsel Bozukluklar Destek Eğitim Programı, bu bozukluklardan bir tanesi olan otizm tanısı konmuş bireylerin gelişimlerini destekleyen eğitimleri içermektedir. Bilindiği üzere çeşitli nedenlerden ötürü otizm belirtileri gösteren ve otizm tanısı konulan bireylerin, diğer bireylerden farklı eğitim programları dahilinde eğitim-öğretim hizmeti alması gerekmektedir. Çünkü bu program kapsamında yer alan faaliyetler, tamamen otistik bireyin geri kalmış becerilerini geliştirmeyi hedeflemektedir. Genellikle 3 yaş civarında başlayan ve yaşam boyu süren otizm, kişinin etrafı ile iletişim kuramaması ile kendini belli eden bir gelişimsel bozukluktur. Erken teşhis, otistik bireyin gelişiminin olumlu bir yönde evrilebilmesi adına oldukça önemlidir.
Dikkat toplama yöntemleri, çocukların dikkatlerini toplama konusunda yaşadıkları sıkıntıları engellemek amacıyla oluşturulmuştur. Bilindiği gibi bazı çocuklar odaklanma problemi yaşamakta, bu nedenle yaptıkları işlere dikkatini verememektedir. Bu durum hem çocuklarda hem de gençlerde görülmekte olup kişilerin yaşantısını olumsuz bir şekilde etkilemektedir. Herhangi bir rahatsızlığa sahip olmayan çocuk ve gençlerde dikkat eksikliği görülebildiği gibi “Dikkat Eksikliği ve Aşırı Hareketlilik” rahatsızlığına sahip olan bireylerde de dikkat eksikliği ortaya çıkabilmektedir. Özellikle “Dikkat Eksikliği ve Aşırı Hareketlilik” rahatsızlığı, kişinin odaklanma konusunda oldukça sıkıntı yaşamasına neden olabilmektedir. Sorun kapsamında çeşitli tedavi yöntemlerinin kullanılması ve çocuktaki dikkat eksikliğinin minimum seviyeye indirilmesi gerekmektedir. Bütüncül yöntemler kapsamında dikkat eksikliğinin azaltılması olanaklıdır.
Özel Öğrenme Güçlüğü Destek Eğitim Planı, öğrenme güçlüğüne sahip olan bireylerin eğitim-öğretim faaliyetlerinden faydalanabilmesi için geliştirilmiş programların tamamıdır. Bilindiği gibi bazı çocuklar, öğrenme konusunda yaşıtlarından geri kalmakta, bu ise çocukların gelişimlerinin aksamasına neden olmaktadır. Çocuk zihinsel yeteneğe sahip olmakla birlikte öğrenme konusunda güçlük yaşamaktadır. Bazı çocuklarda bu sorun geç fark edildiği için çocuğun gelişimsel süreçlerinde çeşitli sıkıntılar ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle anne ve babaların çocuklarını gözlemlemesi ve anormal bir durum olduğunda doktora başvurması oldukça önemlidir.
Uygulamalı Davranış Analizi Eğitimi, çocukların bilhassa sosyal davranışlarında değişiklik yapmayı hedefleyen bir eğitim olarak karşımıza çıkmaktadır. Davranışsal yöntem olarak da bilinen bu eğitim, çocukların çevre ile etkileşimlerinin çocuktaki davranışları belirlediği ön kabulünden yola çıkmaktadır. Bilindiği üzere çocukların davranışları, çevre tarafından ya ödüllendirilmekte ya da cezalandırılmaktadır. Bu ise çocuğun davranışlarının şekillenmesine ve davranışların karakteristiğinin belirlenmesine neden olmaktadır. Çocukların davranışları, ödül ya da ceza metotları kapsamında değiştirilebilmektedir. Uygulamalı Davranış Analizi Eğitimi’nin pek çok özelliği bulunmaktadır. Bu özellikler, bu disiplinin diğer disiplinlerden ayrılmasını olanaklı hale getirmektedir.
Bedensel engelli nedir sorusu kapsamında verilebilecek cevaplardan ön plana çıkanı, aslında bu rahatsızlığın tanımını vermektedir. Çeşitli nedenlerden ötürü kişinin iskelet, kas ve sinir sisteminde bazı bozuklukların oluşması olarak tanımlanabilecek bu rahatsızlık, kişilerin bazı faaliyetleri gerçekleştirmesini engellemektedir. Bedensel engellere sahip olan bu kişilerin psikososyal, bilişsel ve duyusal gereksinimlerinin giderilmesi için çeşitli eğitim programlarının oluşturulması ve bireylerin bu programlar ile birlikte eğitim görmesi oldukça önemlidir. Bedensel engelliliğin oluşmasına neden olan pek çok sebep bulunmaktadır.